iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
OD ZEMĚ K NEBESŮM
příroda a architektura

Radek Kučea
Peruc
Galerie u Plazíka

31. 8. - 3. 11. 2024
Výstava fotografií lounského autora, který si zamiloval pohled na svět skrz hledáček fotoaparátu.
Vernisáž výstavy 31. 8. 2024 v 15 hod.
Otevřeno so, ne, sv od 10 do 17 hod.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Jako zrcadlo
Kateřina Nováková
Peruc
Galerie U kozorožce

20.4. - 28.10.2024

Galerie U kozorožce a autorka si vás dovolují pozvat na výstavu obrazů.

PLAKÁTEK

Drakiáda
Peruc
fotbalové hřiště

13. 10.2024
14 hod.

Knihovna Peruc a Lesní klub Kořínek zvou na prima odpoledne, pouštění draků, dračí stezku, úkoly a odměny.
PLAKÁTEK

Kreativní dílna
Peruc - knihovna
Pondělí 21. 10. 2024
16:30 hod.

Kreslení domečků s Karolínou Homonai..
PLAKÁTEK

Herní odpoledne
s deskovkami

Peruc - knihovna
11.11.2024
16:30 - 18:00 hod.

Příjemný odpoledne u deskových a karetních her.
PLAKÁTEK

Vánoční tvoření
Peruc - knihovna
16.11.2024
14:00 hod.

Knihovna a R&DF vás zvou na tvoření vánočních ozdob, svícnů, dekorací a dalšího.
PLAKÁTEK

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Kino Peruc

Kung Fu Panda 4
Neděle 6. 10. 2024
15.30 hod.

Rodinná animovaná akčí dobrodružná komedie. Nejslavnější pandí bojovník všech dob se vrací a bude mít fůru práce. Ve čtvrtém díle oblíbené série Kung Fu Panda bude Po vybírat svého nástupce, baštit knedlíčky, bojovat s dosud nejmocnějším protivníkem, ale hlavně… baštit knedlíčky. USA, Čína, 94 min./dabing
Mládeži přístupný.

Vstupné 50 Kč

Influencerky
Pátek 11. 10. 2024
19:00 hod.

Drama. Vycházející internetová hvězdička s profilem Just Sophie přistihne svého přítele Komfiho, jak ji podvádí. Samozřejmě není jediná, komu se něco takového stalo. Jenže ve většině ostatních případů se nevěrou nebaví statisíce sledujících, které populární youtuber a gamer nasbíral. Po takovém „zážitku“ je ideální odjet vyčistit si hlavu pěkně daleko a nejlíp s kamarádkou Violou, protože od té nic nehrozí. I když ve světě influencerek si nikdo nemůže být jistý… Polsko, 2024, 95 min.
Nevhodný mládeži do 12 let (možná i více)

Vstupné 100 Kč

Medvídek Panda v Africe
Neděle 20. 10. 2024
15.30 hod.

Animovaný. Kdesi v Číně si spolu užívají života nezbedné pandí medvídě Ping a jeho kamarádka dračice Jielong. Jenže Jielong je vzácný druh draka, kterého chce mít každý padouch doma v kleci a chlubit se jím. Jednoho dne se stane, že Jielong unesou pašeráci do Afriky. Ping neváhá ani minutu a vydává se na dlouhou cestu, aby svou nejlepší kamarádku zachránil. Dánsko, Nizozemsko, Francie, Německo, 2024, 89 min.
Mládeži přístupný.

Vstupné 50 Kč

Světýlka
Pátek 25. 10. 2024
19:00 hod.

Světýlka jsou přesně a citlivě poskládanou mozaikou rozhodujícího dne v životě dítěte, který boří dětské jistoty a říká – jsi člověk ohrožený samotou. Ty a tví lidé, každý z nich. Právě do takového letního dne se Amálka probudí, do světa, který dosud nic neohrožovalo a který sdílí s kocourem, rodiči, dědou a babičkou. A měl by být den s drobnými zádrhely a drobnými radostmi jako každý jiný. Ale nebude. Odněkud se tu vzal nepokoj, který trucuje a nechce si hrát. Drama / Česko, Slovensko, 2024, 78 min.
Mládeži přístupný

Vstupné 100 Kč

_:_:_:_:_

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Otevřena v sezóně
červen - září, úterý - neděle 10.00 - 18.00 h.,
květen a říjen, pátek - neděle 10.00 - 18.00 h.
 
PLAKÁTEK

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024
Pozvánka na koncert
PLAKÁTEK

 

 
You are here: Hlavní strana arrow ARCHIV arrow Rok v Praze na Peruci
Rok v Praze na Peruci
Napsal Plazík st.   
Pátek, 05 červenec 2024
Již hodně let znám fotografku Veroniku Králik, s kterou se setkávám na koncertech, ale také v přírodě. Když jsem ji a kamarádku Věrku provázel po Perucku, navrhl jsem ji výstavu v mé galerii.
 
Active Image Veronika nejdříve nechtěla, nějak si nevěřila. Při tom její fotografie jsou skvělé. Nakonec jsme ji s Věrkou přemluvili a připravili ji krušné chvíle při přípravě její prvé výstavy. Je velká perfekcionistka a tak dbala na každý detail fotky, tématu i třeba plakátku výstavy. I když se ji porouchal počítač a ztratila již připravené, nakonec vše zvládla, a to výborně.
Pomohl jsem ji s propagací výstavy a jako každému autorovi v mé galerii v pátek před vernisáží s instalací výstavy. Nebyl to velký problém, Veronika měla vše promyšlené a připravené. Její otázka "Přijde vůbec někdo" stále vrtala její hlavou.
Nastalo nedělní odpoledne a otázka byla zodpovězena. Na dvorku galerie se shromáždilo asi čtyřicet návštěvníků, těch pravidelných, rodiny a mnoha přátel. Active Image Kamarád Kamil Kruta, alias Koonda Holaa připravil své kytary a mohl prvou skladbou vernisáž zahájit. Já i Veronika jsme přivítali přítomné a řekli pár slov k výstavě. Přípitek, další kytarová kouzla a výstava Veroniky Králik "Rok v Praze a na cestách" byla zahájena.
Všichni si začali prohlížet vystavené fotografie, s autorkou nad nimi diskutovali a hlavně byla slyšet slova obdivu a uznání.
Active Image Při krásném počasí odpoledne pokračovalo posezením na dvorku s bohatým občerstvením, které určitě nad míru spokojená autorka připravila. Přestože říkala, že je to prvá a poslední její výstava věřím, že tomu tak není a Veronika své fotografie představí třeba i v Praze, rodném Mikulově, nebo i jinde. Určitě její tvorba stojí za prezentaci před dalšími milovníky fotografie.
Kdo se chce na nádhernou výstavu v Galerii u Plazíka na Peruci podívat, může až do 25. srpna v so, ne a svátky od 10 do 17 hodin, popř. po domluvě, nebo na zazvonění.
FOTO z vernisáže mPb  + David
Další fotky najdete na Facebooku galerie  
 
A co o autorce napsal kamarád Vláďa:
Veronika Králik (*1989)
Rok v Praze
Active Image Veronika se narodila v Mikulově na Moravě, ale poslední roky žije v Praze. První malý kompaktní fotoaparát dostala v dětství od tatínka, který také fotil. Ačkoli miluje klasickou  fotografii, nikdy se do ní blíže neponořila a zůstala u fotografie digitální, a to hlavně černobílé. Veronika často přehlíží či záměrně porušuje fotografická pravidla, ale hledá si svojí cestu; ostatně za fotografku se vlastně nikdy nepovažovala. Fotografování je pro ni něco, jako pro jiného třeba deník. Vyfotí si místa, která ji zaujmou, která si chce pamatovat, do kterých si může vložit nějaký svůj vlastní příběh, vzpomínku, okamžik, sen: „Někdo vidí oprýskanou zeď domu. Já vidím krásnou strukturu vrstev, hru světel a stínů, příběh té zdi,“ říká Veronika.
Téma Prahy pro ni nebylo jednoduché, ačkoli je to město, které miluje a Vinohrady považuje za svůj domov, ale pokud tam fotí, pak spíš jako dokument: co kdy kvetlo, jak to vypadalo, než to zbourali, postavili, koho potkala, kde byla. V tom navazuje na odkaz, bohužel už zesnulého, fotografa Romka Hanzlíka. Ten ji ve fotografování podporoval, poradil a možná, že fotoaparát Veronika nezahodila i proto, že si vzpomene na Romkovy projekty, nasazení a poctivost, se kterou fotografoval skutečně denně a vytvářel tak pozoruhodné fotografické deníky. Ale zejména proto, že i po dvanácti letech, kdy v Praze žije, ji tohle město pořád umí překvapit a žasne, co všechno se v něm dá najít.
A co třeba?  Domov. Kýč. Architektura. Události. Setkávání. Koncerty. Výhledy. Příroda. Ruch. Anonymita. Velkoměsto. Vesnice. Samota.  Dav. A milion dalších věcí, které jí stojí za to, aby foťák měla pořád při ruce.  
Proto berte tuhle výstavu jako odraz jednoho Veroničina roku, ovšem poskládaný náhodně a ze střípků každodennosti. Jak sama říká: „Pro mě je důležité, že pokaždé, když se na ty fotky podívám, vím, že to stálo za to a že tady chci žít dál, protože je tu krásně. I když si odtud utíkám odpočinout, třeba do milovaného Středohoří, Itálie či kamkoliv jinam, v Praze je střed mého světa. Snad vám to tajemství tahle výstava pomůže pochopit.“
Rozhodně ji tahle výstava donutila ponořit se do šuplíku a vytáhnout fotografie, které mohou návštěvníkům výstavy vyprávět třeba úplně jiné příběhy, než které v nich vidí Veronika.
A to je jedním z největších bonusů fotografie: totiž že vypráví beze slov a každému tak trochu jinak.

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde